Creation of self-sufficient neighbourhoods.

Desk-sharing ratios is one of the big decisions that has to be made when planning a move to an agile work format. A data driven approach to this using sensor data allows an unbiased decision to be taken. Often utilisation trends derived from occupancy sensors show a very different picture in comparison to ‘reported usage’ which often overstates resource utilisation. When it comes to planning the workplace access to data sets from within its portfolio has allowed WTW to be more objective thereby promoting efficiency & effectiveness.  WTW’s new office has full desk-level sensor coverage which means usage trends are readily visible and, the real-time impact of changes such as headcount growth can be monitored which in-turn means that problems can be anticipated and, action-taken before they become an issue.  Armed with an understanding of the performance of the various spaces user experience also improves. Intuitive live views of occupancy displayed through panels in the workplace or accessed through app interfaces allow users to quickly & easily identify vacant spaces & desks and to navigate to them. A resource booking technology layer allows users to book facilities in advance through their phone or other connected device all of which enhances their ‘experience’ which is an important consideration when moving to an agile work style.

Wayfinding at WTW is easy both because of technology and because of the creation of Neighbourhoods within the office. Each neighbourhood has its own amenities including collaboration spaces, meeting spaces, focus work areas, phone booth, lockers & support facilities. A central Kopitiam Styled café & gathering space acts as the connection point for the neighbourhoods. This space which has many locally identifiable elements & props has been designed with ‘flexibility’ in mind so tables have castors to allow for quick & easy reconfiguration.

The Super Tree at Gardens on the Bay was the inspiration for the striking feature wall design at the reception area. Sketches of Singapore landmarks and of local streets drawn by a local artist specifically to suit feature throughout the office design.